Binnen de fysiotherapie zijn er veel specialisaties mogelijk. Je kent vast wel de ergotherapeut, kinderfysiotherapeut en de geriatriefysiotherapeut. Maar een nog wat onbekendere specialisatie is de oncologiefysiotherapeut. Deze fysiotherapeuten richten zich volledig op het traject dat kankerpatiënten dienen te ondergaan, oftewel oncologische revalidatie. Er zijn meerdere fysiopraktijken die zich specialiseren in oncologische fysiotherapie. Medifit fysio Tilburg is daar een goed voorbeeld van. Maar hoe zien de werkzaamheden van een oncologiefysiotherapeut er eigenlijk uit?

Oncologische revalidatie

Omdat de behandeling door een oncologiefysiotherapeut wordt aangeduid als oncologische revalidatie, lijkt het alsof de therapeut de patiënt alleen ondersteunt na oncologische behandelingen. Dit is echter niet het geval. De fysiotherapeut ondersteunt de kankerpatiënt tijdens elk stadium, zo kun je bij hen terecht voor behandelingen voor-, tijdens- of na ziekenhuisbehandelingen.

Voor ziekenhuisbehandeling

Voorafgaand aan een ziekenhuisbehandeling is het belangrijk dat een patiënt is klaargestoomd voor de behandeling of bestraling. De oncologiefysiotherapeut informeert de patiënt over de gevolgen van de behandeling op het lichaam van de patiënt. Een goede voorbereiding kan eventuele problemen natuurlijk beperken. Zo gaat de therapeut alvast de stralingshouding oefenen met de patiënt en geeft de therapeut oefeningen om rustig te blijven tijdens behandelingen.

Tijdens ziekenhuisbehandeling

Gedurende ziekenhuisbehandelingen is het belangrijk dat de patiënt actief en fit blijft. Zo zijn ziekenhuisbehandelingen makkelijker te doorstaan. Spierkracht en conditie kunnen snel achteruit gaan. De therapeut stelt daarom een sportschema op en werkt met de patiënt aan spier- en conditiebehoud. Tevens geeft de therapeut de patiënt ontspanningsoefeningen, welke een positieve uitwerking hebben op het slaapgedrag van de patiënt. Slaap is natuurlijk essentieel voor de revalidatie.

Na ziekenhuisbehandeling

Na de ziekenhuisbehandelingen gaat de fysiotherapeut zo snel mogelijk met de patiënt aan de slag om deze weer fit te krijgen. Het doel is dat de patiënt weer zo snel mogelijk alle dagelijkse bezigheden op kan gaan pakken.

Elke patiënt ervaart ziekenhuisbehandelingen op een andere manier, waardoor de klachten na een ziekenhuisbehandeling kunnen verschillen. Een oncologiefysiotherapeut stelt daarom ook per patiënt een persoonlijk schema op. Het belangrijkste doel van een fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie is dat de patiënt het gehele traject zo lekker mogelijk in zijn of haar vel zit.