Jaarlijks lopen honderdduizenden Nederlanders letselschade op als gevolg van een verkeersongeval. Een verkeersongeval kan hoog in de papieren oplopen. Je wilt dan niet jaren wachten tot je een schadevergoeding krijgt. Je leest hier meer over wat letselschade is, tips over het aansprakelijk stellen en claimen van letselschade. 

Wat is letselschade?

Stel je hebt een verkeersongeval gehad. Naast de zichtbare schade aan bijvoorbeeld je auto of fiets kun je ook schade hebben in de vorm van verwondingen, blessures of ander letsel. Bij letselschade spreken we over lichamelijke of geestelijke schade die je hebt opgelopen tijdens het ongeval. De schade kan bestaan uit materiële schade (medische kosten) of immateriële schade (pijn en verdriet). Letselschade hoeft dus niet altijd zichtbaar te zijn, maar kan verschillende ongemakken veroorzaken. 

Letselschade claimen

Om letselschade te claimen moet je iemand aansprakelijk stellen. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk schriftelijk doen. Via het schadeformulier kun je iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Als slachtoffer ben je zelf verantwoordelijk voor het aandragen van bewijs. Zorg dat je altijd na een verkeersongeval direct naar een (huis)arts gaat om eventueel letsel vast te stellen. De hoogte van de schadevergoeding zal vervolgens toegekend worden aan de hand van de schuldverdeling, ernst van het ongeval en wat voor een soort letsel je hebt opgelopen. Wanneer je letselschade wilt claimen is het advies om dit te doen met de hulp van een letselschade jurist. 

Hoe hoog is de schadevergoeding bij letselschade als gevolg van een verkeersongeval?

Er is vaak veel onduidelijkheid wanneer het gaat om de hoogte van de schadevergoeding. Als slachtoffer van een verkeersongeval is het wettelijk geregeld dat je recht hebt op een schadevergoeding. Het uitgangspunt is dat je er door het ongeval niet op achteruit mag gaan. De materiële schade moet vergoed worden en de immateriële schade moet worden gecompenseerd. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de hoogte van de gemaakte onkosten. Alle door het letsel veroorzaakte onkosten komen in aanmerking om vergoed te worden. Dit kan bestaan uit medische kosten, reiskosten (reizen naar de behandelaar), verlies aan zelfwerkzaamheid, verlies van inkomsten en nog andere diverse schadeposten. Doe online de test om te achterhalen hoeveel schadevergoeding je zou kunnen krijgen.

7 Tips bij claimen letselschade 

  1. Zorg dat je voldoende bewijsmateriaal hebt. Door een verslag te maken van de gebeurtenis, getuigen en beeldmateriaal te verzamelen kun je aantonen wat de schuldverdeling is bij het verkeersongeval. 
  2. Ga na het plaatsvinden van het verkeersongeval altijd direct naar de (huis)arts als bewijs van de opgelopen letselschade. 
  3. Via het schadeformulier van je verzekeraar de tegenpartij aansprakelijk stellen.
  4. Kom je erachter dat de tegenpartij onverzekerd is? Of is hij doorgereden na het ongeval? Maak hier dan een melding van bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
  5. De tegenpartij kun je voor een verkeersongeval met een motorvoertuig binnen 3 jaar aansprakelijk stellen. 
  6. Maak je onkosten als gevolg van het verkeersongeval? Houd deze nauwkeurig bij. In veel gevallen kun je namelijk alle gemaakte kosten claimen. Dit kunnen medische kosten zijn, maar ook misgelopen loon. Je moet wel kunnen aantonen dat je de inkomsten hebt misgelopen als gevolg van het verkeersongeval. Een verklaring van je werkgever is hierbij voldoende. 
  7. Je hebt het recht om zelf bewijs te eisen. Dit kun je doen door de verkering op te vragen en op basis van welke objectieve maatstaven ze de schadevergoeding hebben gebaseerd. Ook kun je een berekening vragen.