Veel mensen zijn nog opgegroeid met ouderwetse schoolborden in het klaslokaal. Maar tegenwoordig is een digibord in het onderwijs niet meer weg te denken. Uit onderzoek is gebleken dat 93 procent van de docenten die al eens heeft gewerkt met een digibord in de klas gelooft dat interactieve digiborden helpen bij het verrijken van hun klaslokaal.

Of je nu al jaren werkt met een interactief digibord of twijfelt om ermee te gaan werken, hier zijn een paar tips en trucs die we in de loop der jaren hebben geleerd om het meeste uit elektronische digiborden te halen.

1. Leg geweldige idee├źn vast

Een digibord is een interactief bord, maar het kan ook gewoon fungeren als een blanco canvas. Zo kun je er exact dezelfde dingen mee doen als een ouderwets schoolbord. Dus maak lijsten, opsommingen, rekensommen en bespreek ze met de hele klas. Maar een digibord kan nog veel meer dan alleen de lijsten maken en tonen. Leg ze vast, deel ze met je leerlingen of gebruik je aantekening als startpunt voor een huiswerkopdracht. 

2. Bereik studenten op een nieuwe manier

Misschien is het belangrijkste voordeel dat interactieve whiteboards bieden, de mogelijkheden om op een andere manier lesstof over te brengen op de leerling. Namelijk op een interactieve manier. Onderzoek toont aan dat kinderen het beste leren wanneer de lessen interactief zijn opgebouwd.

En met interactieve tools, in plaats van altijd studenten op te roepen die hun hand opsteken, kun je ervoor zorgen dat iedereen een stem heeft. Voer de namen van de leerlingen van tevoren in een willekeurige naamgenerator in en kies vervolgens de leerlingen terwijl hun namen verschijnen. Je kunt deze tool ook gebruiken om groepen willekeurig toe te wijzen voor snelle activiteiten.

3. Meer tijd voor lesgeven

Digitale whiteboards ondersteunen veel gratis online bronnen en kant-en-klare lesplannen die online beschikbaar zijn. Afbeeldingen, geluiden en speciale effecten zijn klaar voor gebruik; het enige wat je hoeft te doen is de variabelen voor de eigen lessen in te pluggen.

En met de draadloze bediening en pen kun je uw interactieve whiteboard nu overal in de klas bedienen, zodat je de klas niet de rug hoeft toe te keren tijdens het lesgeven. Laat je leerlingen verschillende tools gebruiken om wiskundige sommen op te lossen of een vraag te stellen die je of hun klasgenoten kunnen beantwoorden, zodat je individuele leerlingen kunt begeleiden en helpen.