De technologische sector heeft in 2021 een enorme transformatie ondergaan. Dankzij remote working, zijn veel elektrotechnische installateurs genoodzaakt zich digitaal te vernieuwen. Daarom zullen de trends niet alleen dit jaar om ons oren vliegen, ook volgend jaar worden we hiermee verrast. Check hieronder enkele van de meest opvallende trends.

Trend 1. Machine learning

Het is een van de meest bekende, maar nog te weinig gebruikte trends van het moment: machine learning. Deze software wordt ingezet om verschijnselen en patronen op te merken, voorspellingen te maken, beslissingen te nemen en inzichten te genereren. Hiermee verhogen bedrijven hun organisatorische prestaties. Opvallende koplopers zijn Apple, Google en Amazon die dit met name inzetten voor hun voice assistants. 

Machinaal leren omvat, kort gezegd, computer algoritmes die worden ingezet om autonoom, dus zonder begeleiding, te leren van data en input. Op die manier hoef je jouw computer niet zelf meer te programmeren maar kunnen de computers zelfstandig hun algoritmes veranderen én verbeteren. 

Dankzij deze algoritmen, automatiseer je het besluitvormingsproces. Hiermee wordt jouw computer geattendeerd op kansen en slimme acties die meteen moeten worden ondernomen zodat je enkel de beste resultaten behaalt. Er wordt verwacht dat steeds meer bedrijven de komende jaren gebruik maken van deze software.

Werken bij Kuijpers | Ruim aanbod technische vacatures

Trend 2. 3D Scanning

Een welbekend thema binnen de technische sector is de BIM. Een cruciaal aspect hierbij blijft het verbinden met van BIM met de bouwplaats. Dankzij de opkomende trend van 3D Scanning kan een pointcloud worden gemaakt met alle accurate 3D-afmetingen van de bouwlocatie. Wanneer men kiest voor 3D scannen, kiezen zij voor veel voordelen:

  1. Het esthetische design wordt naar smaak aangepast
  2. 3D scanning biedt enkel hoge nauwkeurigheid en resolutie
  3. Lagere productiekosten

Trend 3. Verder denken met BIM

Wat is BIM? Bouw Informatie Management, kortweg BIM, staat voor een digitale samenwerking in de bouwbranche in plaats van concurreren met elkaar. Het inzetten van de BIM-methode zorgt voor integraal beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie gedurende de hele levenscyclus van het bouwtraject. Dankzij open standaarden wisselen opdrachtgever, architect, adviseurs, aannemer en installateur onderling de informatie uit.